Motywujemy do rozwoju i pokonywania własnych ograniczeń razem z Mistrzem Świata Strongman, który został twarzą naszej fundacji.

kukaj2

Marcin Kukaj Sendwicki

Najsilniejszy człowiek świata, zdobywca tytułu World Strongest Man 2016, wielokrotny Mistrz Polski Strongman, który łamie stereotypy, pokonuje swoje słabości i ograniczenia.

Marcin, jako dwuletnie dziecko stracił słuch. Uprawiał wiele dyscyplin, zanim zakochał się w sportach siłowych. W 2006 r. pierwszy raz wystartował w zawodach Strongman w Żninie i zdobył 3 miejsce.

Kilka lat później pojawiły się kolejne przeszkody na drodze do rozwoju jego kariery. W roku 2010 doznał poważnej kontuzji, która zdaniem lekarzy, powinna oznaczać zakończenie uprawiania tak sportu.

Determinacja i upór Kukaja sprawiły, że mimo przeszkód, realizował marzenia. W 2011 roku zdobył drugie miejsce podczas Amatorskich Mistrzostw Polski. Następnie wystartował w Niemieckich zawodach Frey Classic, w których zdobył pierwsze miejsce. Otrzymał tytuł Mistrza Polski, a zaraz potem zdobył wicemistrzostwo Świata Strongman.

Mistrz Świata

Rok 2015 okazał się pełen sukcesów. Marcin zdobył brązowy medal, jako pierwszy w historii Polak, w swojej kategorii wagowej. Kolejnym kluczowym punktem w jego karierze, było zdobycie złota na Mistrzostwach Świata World Strongest Man 2016 u105 w Irlandii. Marcin zdobył tytuł najsilniejszego człowieka na Świecie w kat. 105 kg.

Obecnie przygotowuje się do startu w prestiżowych zawodach Arnold Classic World w USA.

Marcin chętnie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, regularnie organizując akcje dedykowane niepełnosprawnym dzieciom, młodzieży i dorosłym. To człowiek o ogromnej sile fizycznej, jeszcze większej psychicznej i ogromnym sercu, dlatego został twarzą naszej fundacji.

kukaj3